TAYGETOS VIRGIN - PYSZNIE, ZDROWO, OLIWKOWO
Witam Was 😊
Dziś zaprezentuję Wam firmę z Jasła, która zajmuje się produkcją przepysznej oliwy z greckich oliwek, ale czy tylko?
Firma Taygetos Virgin jest producentem najwyższej jakości oliwy z oliwek pochodzącej z południowego regionu Grecji - Półwyspu Peloponeskiego, położonego w okolicy malowniczych gór Tajgetu. Firma prowadzi sprzedaż detaliczną - za pośrednictwem sklepu internetowego oraz hurtową. W przyszłości profil działalności firmy zostanie poszerzony także o sprzedaż innych greckich produktów spożywczych, pochodzących bezpośrednio od rolników, w tym: oliwki, tradycyjne przyprawy, popularne sery oraz inne greckie specjały.
Zastanawiałam się nad tym dlaczego oliwa powinna zacząć królować w mojej kuchni i znalazłam na to pytanie całkiem sporo odpowiedzi, otóż:
🔎 Oliwa z oliwek to naturalny olej uzyskiwany z owoców drzewa oliwnego. Około 24% jej składu stanowią nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-6 i omega3. Jednakże dominującym kwasem tłuszczowym, który stanowi 73% jest jednonienasycony kwas oleinowy, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Zmniejsza on stan zapalny i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych.
🔎 Oliwa zawiera również niewielkie ilości wit. E i K, oraz obniża poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych.
🔎 Nie powoduje przyrostu masy ciała a wręcz przeciwnie. Stosując dietę bogatą w oliwę mamy szansę dość szybko i bezpiecznie pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.
🔎 Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu2, chroni serce, pomaga uniknąć udaru, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antybakteryjne.
Wobec takich możliwości oliwy, nie mogłam pozwolić na to aby nie wypróbować tego rarytasu.
Dzięki uprzejmości Pani Ilony Dudek z firmy Taygetos Virgin, otrzymałam super przesyłkę, a w niej:
Wspaniała oliwa z greckich oliwek w 100% extra virgin. Jest to najwyższej klasy oliwa, uzyskiwana wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych czy ulepszaczy. Dominująca w oliwie odmiana oliwek - athinalies- spotykana jedynie w górzystych rejonach Grecji.
Zastosowanie tego gatunku oliwek,zapewnia niepowtarzalny smak, aromat i kolor oliwy. Lekko wyczuwalny smak zielonego jabłka doskonale komponuje się z większością dań które przygotowujemy.
Doskonale nadaje się do pieczenia, wszelkiego rodzaju sałatek i surówek ale również jest świetnym dodatkiem do zup.
Cudowne, suszone figi. Ja swoje wykorzystałam do ... zjedzenia 😁 Nie mogłam się oprzeć..
Przepyszne sezamki...
No i oczywiście główny bohater tego postu, czyli cudowne oliwki 💙💜💙
Wiecie, że bardzo lubię kombinować w kuchni i modyfikować "po swojemu" różne przepisy, dlatego właśnie chciałabym Wam zaprezentować danie, które ostatnio popełniłam.
Cannelloni z mięsem i warzywami pod przykryciem z sosu bolońskiego
Do wykonania tej prostej i smacznej potrawy wykorzystałam:
1 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1 pietruszka
1 marchew
1 cebula
6 pieczarek
suszone pomidorki
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
kilka plastrów żółtego sera
przyprawy t.j. sól, pieprz, bazylia (duuuużo),
rurki cannelloni
Mięso przyprawiam i jak zwykle odstawiam do nabraniu smaczku. Obrane warzywa ścieram na tarce z grubymi oczkami, w międzyczasie na patelni podgrzewam oliwę - i tu zaczyna się cała magia, gdyż rozchodzący się po domu aromat pobudza apetyt. Podsmażam delikatnie wszystkie warzywka, tak aby tylko troszkę nabrały rumieńców i delikatnie zmiękły.
Nie wiem jak Wy ale swoje rureczki wrzucam na 10 minut do osolonego wrzątku (dla nabrania plastyczności) a następnie je hartuję.
Podsmażone i wystudzone warzywa, wraz z oliwą dodaję do mięsa i bardzo dokładnie mieszam. Ponownie przyprawiam całość do smaku.
Tak powstałą masę, pakuję w moje rureczki i układam, w wysmarowanym oliwą, naczyniu żaroodpornym.
Na tak ułożone rureczki rozkładam plastry sera żółtego. Dlaczego tak? Bo szybciej i prościej 😁
Ponieważ z reguły nie wykorzystuję całej mieszanki mięsa i warzyw, wrzucam je ponownie na rozgrzaną oliwę i podsmażam, dodaję kilka suszonych pomidorków. Po podsmażeniu podlewam delikatnie wodą, dodaję odrobinę koncentratu i tak powstałą miksturę nakładam na ser.
Teraz nie pozostało nam już nic innego, jak wsadzić danie do piekarnika na 45minut w 200st.
W międzyczasie przygotowuję dodatkowy sos do polania. Na rozgrzaną oliwę wrzucam drobno posiekany czosnek, cebulkę i odrobinę mielonego mięska. Podsmażam, podlewam wodą i dodaję koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano i doprawiam do smaku.
A oto co wyszło z mojego piekarnika 💙
Smacznego 💙💜💚
Powiem Wam, że dzięki oliwie moje danie nabrało cudownego, innego niż zawsze aromatu i smaku.
Z pewnością oliwa z Taygetos Virgin zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Jakość gwarantowana przez producenta, który był obecny na każdym etapie produkcji, zdrowego i bogatego w witaminy tłuszczu - od zbioru po wytłaczanie - i to dosłownie, gdyż właściciele sami opiekują się gajem oliwno - figowym, doglądają i pielęgnują drzewek, dbają o czasowość zbiorów.
Sami suszą figi, sami robią oliwki w słoiczkach, bez konserwantów, jedynie z promykami greckiego słońca i ogromną dawką miłości.
Zamówienia można kierować na E-mail : taygetos.virgin@gmail.com
Polecam jak najbardziej, zarówno produkt jak i stronkę, na której możecie znaleźć wiele porad, przepisów i ciekawostek 😋
Dziś zaprezentuję Wam firmę z Jasła, która zajmuje się produkcją przepysznej oliwy z greckich oliwek, ale czy tylko?
Firma Taygetos Virgin jest producentem najwyższej jakości oliwy z oliwek pochodzącej z południowego regionu Grecji - Półwyspu Peloponeskiego, położonego w okolicy malowniczych gór Tajgetu. Firma prowadzi sprzedaż detaliczną - za pośrednictwem sklepu internetowego oraz hurtową. W przyszłości profil działalności firmy zostanie poszerzony także o sprzedaż innych greckich produktów spożywczych, pochodzących bezpośrednio od rolników, w tym: oliwki, tradycyjne przyprawy, popularne sery oraz inne greckie specjały.
Zastanawiałam się nad tym dlaczego oliwa powinna zacząć królować w mojej kuchni i znalazłam na to pytanie całkiem sporo odpowiedzi, otóż:
🔎 Oliwa z oliwek to naturalny olej uzyskiwany z owoców drzewa oliwnego. Około 24% jej składu stanowią nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-6 i omega3. Jednakże dominującym kwasem tłuszczowym, który stanowi 73% jest jednonienasycony kwas oleinowy, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Zmniejsza on stan zapalny i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych.
🔎 Oliwa zawiera również niewielkie ilości wit. E i K, oraz obniża poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych.
🔎 Nie powoduje przyrostu masy ciała a wręcz przeciwnie. Stosując dietę bogatą w oliwę mamy szansę dość szybko i bezpiecznie pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.
🔎 Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu2, chroni serce, pomaga uniknąć udaru, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antybakteryjne.
Wobec takich możliwości oliwy, nie mogłam pozwolić na to aby nie wypróbować tego rarytasu.
Dzięki uprzejmości Pani Ilony Dudek z firmy Taygetos Virgin, otrzymałam super przesyłkę, a w niej:
Wspaniała oliwa z greckich oliwek w 100% extra virgin. Jest to najwyższej klasy oliwa, uzyskiwana wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych czy ulepszaczy. Dominująca w oliwie odmiana oliwek - athinalies- spotykana jedynie w górzystych rejonach Grecji.
Zastosowanie tego gatunku oliwek,zapewnia niepowtarzalny smak, aromat i kolor oliwy. Lekko wyczuwalny smak zielonego jabłka doskonale komponuje się z większością dań które przygotowujemy.
Doskonale nadaje się do pieczenia, wszelkiego rodzaju sałatek i surówek ale również jest świetnym dodatkiem do zup.
Cudowne, suszone figi. Ja swoje wykorzystałam do ... zjedzenia 😁 Nie mogłam się oprzeć..
Przepyszne sezamki...
No i oczywiście główny bohater tego postu, czyli cudowne oliwki 💙💜💙
Wiecie, że bardzo lubię kombinować w kuchni i modyfikować "po swojemu" różne przepisy, dlatego właśnie chciałabym Wam zaprezentować danie, które ostatnio popełniłam.
Cannelloni z mięsem i warzywami pod przykryciem z sosu bolońskiego
Do wykonania tej prostej i smacznej potrawy wykorzystałam:
1 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1 pietruszka
1 marchew
1 cebula
6 pieczarek
suszone pomidorki
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
kilka plastrów żółtego sera
przyprawy t.j. sól, pieprz, bazylia (duuuużo),
rurki cannelloni
Mięso przyprawiam i jak zwykle odstawiam do nabraniu smaczku. Obrane warzywa ścieram na tarce z grubymi oczkami, w międzyczasie na patelni podgrzewam oliwę - i tu zaczyna się cała magia, gdyż rozchodzący się po domu aromat pobudza apetyt. Podsmażam delikatnie wszystkie warzywka, tak aby tylko troszkę nabrały rumieńców i delikatnie zmiękły.
Nie wiem jak Wy ale swoje rureczki wrzucam na 10 minut do osolonego wrzątku (dla nabrania plastyczności) a następnie je hartuję.
Podsmażone i wystudzone warzywa, wraz z oliwą dodaję do mięsa i bardzo dokładnie mieszam. Ponownie przyprawiam całość do smaku.
Tak powstałą masę, pakuję w moje rureczki i układam, w wysmarowanym oliwą, naczyniu żaroodpornym.
Na tak ułożone rureczki rozkładam plastry sera żółtego. Dlaczego tak? Bo szybciej i prościej 😁
Ponieważ z reguły nie wykorzystuję całej mieszanki mięsa i warzyw, wrzucam je ponownie na rozgrzaną oliwę i podsmażam, dodaję kilka suszonych pomidorków. Po podsmażeniu podlewam delikatnie wodą, dodaję odrobinę koncentratu i tak powstałą miksturę nakładam na ser.
Teraz nie pozostało nam już nic innego, jak wsadzić danie do piekarnika na 45minut w 200st.
W międzyczasie przygotowuję dodatkowy sos do polania. Na rozgrzaną oliwę wrzucam drobno posiekany czosnek, cebulkę i odrobinę mielonego mięska. Podsmażam, podlewam wodą i dodaję koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano i doprawiam do smaku.
A oto co wyszło z mojego piekarnika 💙
Smacznego 💙💜💚
Powiem Wam, że dzięki oliwie moje danie nabrało cudownego, innego niż zawsze aromatu i smaku.
Z pewnością oliwa z Taygetos Virgin zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Jakość gwarantowana przez producenta, który był obecny na każdym etapie produkcji, zdrowego i bogatego w witaminy tłuszczu - od zbioru po wytłaczanie - i to dosłownie, gdyż właściciele sami opiekują się gajem oliwno - figowym, doglądają i pielęgnują drzewek, dbają o czasowość zbiorów.
Sami suszą figi, sami robią oliwki w słoiczkach, bez konserwantów, jedynie z promykami greckiego słońca i ogromną dawką miłości.
Zamówienia można kierować na E-mail : taygetos.virgin@gmail.com
Polecam jak najbardziej, zarówno produkt jak i stronkę, na której możecie znaleźć wiele porad, przepisów i ciekawostek 😋
O mniaaaaaaaaaaaaaaaaaam :D Co Ty mi zrobiłaś na wieczór :D
OdpowiedzUsuńWybacz :D Zapomniałam, że miałam tylko rano post wrzucać :D
Usuń