Dzi艣 zaprezentuj臋 Wam firm臋 z Jas艂a, kt贸ra zajmuje si臋 produkcj膮 przepysznej oliwy z greckich oliwek, ale czy tylko?
Firma Taygetos Virgin jest producentem najwy偶szej jako艣ci oliwy z oliwek pochodz膮cej z po艂udniowego regionu Grecji - P贸艂wyspu Peloponeskiego, po艂o偶onego w okolicy malowniczych g贸r Tajgetu. Firma prowadzi sprzeda偶 detaliczn膮 - za po艣rednictwem sklepu internetowego oraz hurtow膮. W przysz艂o艣ci profil dzia艂alno艣ci firmy zostanie poszerzony tak偶e o sprzeda偶 innych greckich produkt贸w spo偶ywczych, pochodz膮cych bezpo艣rednio od rolnik贸w, w tym: oliwki, tradycyjne przyprawy, popularne sery oraz inne greckie specja艂y.
Zastanawia艂am si臋 nad tym dlaczego oliwa powinna zacz膮膰 kr贸lowa膰 w mojej kuchni i znalaz艂am na to pytanie ca艂kiem sporo odpowiedzi, ot贸偶:
馃攷 Oliwa z oliwek to naturalny olej uzyskiwany z owoc贸w drzewa oliwnego. Oko艂o 24% jej sk艂adu stanowi膮 nasycone t艂uszcze oraz kwasy omega-6 i omega3. Jednak偶e dominuj膮cym kwasem t艂uszczowym, kt贸ry stanowi 73% jest jednonienasycony kwas oleinowy, kt贸ry jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Zmniejsza on stan zapalny i nie dopuszcza do powstawania kom贸rek rakowych.
馃攷 Oliwa zawiera r贸wnie偶 niewielkie ilo艣ci wit. E i K, oraz obni偶a poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wyst膮pienia chor贸b wie艅cowych.
馃攷 Nie powoduje przyrostu masy cia艂a a wr臋cz przeciwnie. Stosuj膮c diet臋 bogat膮 w oliw臋 mamy szans臋 do艣膰 szybko i bezpiecznie pozby膰 si臋 kilku zb臋dnych kilogram贸w.
馃攷 Zmniejsza ryzyko wyst膮pienia cukrzycy typu2, chroni serce, pomaga unikn膮膰 udaru, ma w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antybakteryjne.
Wobec takich mo偶liwo艣ci oliwy, nie mog艂am pozwoli膰 na to aby nie wypr贸bowa膰 tego rarytasu.
Dzi臋ki uprzejmo艣ci Pani Ilony Dudek z firmy Taygetos Virgin, otrzyma艂am super przesy艂k臋, a w niej:
Wspania艂a oliwa z greckich oliwek w 100% extra virgin. Jest to najwy偶szej klasy oliwa, uzyskiwana wy艂膮cznie za pomoc膮 艣rodk贸w mechanicznych, bez zastosowania jakichkolwiek 艣rodk贸w chemicznych czy ulepszaczy. Dominuj膮ca w oliwie odmiana oliwek - athinalies- spotykana jedynie w g贸rzystych rejonach Grecji.
Zastosowanie tego gatunku oliwek,zapewnia niepowtarzalny smak, aromat i kolor oliwy. Lekko wyczuwalny smak zielonego jab艂ka doskonale komponuje si臋 z wi臋kszo艣ci膮 da艅 kt贸re przygotowujemy.
Doskonale nadaje si臋 do pieczenia, wszelkiego rodzaju sa艂atek i sur贸wek ale r贸wnie偶 jest 艣wietnym dodatkiem do zup.
Cudowne, suszone figi. Ja swoje wykorzysta艂am do ... zjedzenia 馃榿 Nie mog艂am si臋 oprze膰..
Przepyszne sezamki...
No i oczywi艣cie g艂贸wny bohater tego postu, czyli cudowne oliwki 馃挋馃挏馃挋
Wiecie, 偶e bardzo lubi臋 kombinowa膰 w kuchni i modyfikowa膰 "po swojemu" r贸偶ne przepisy, dlatego w艂a艣nie chcia艂abym Wam zaprezentowa膰 danie, kt贸re ostatnio pope艂ni艂am.
Cannelloni z mi臋sem i warzywami pod przykryciem z sosu bolo艅skiego
Do wykonania tej prostej i smacznej potrawy wykorzysta艂am:
1 kg mi臋sa mielonego wo艂owo- wieprzowego
1 pietruszka
1 marchew
1 cebula
6 pieczarek
suszone pomidorki
2 z膮bki czosnku
koncentrat pomidorowy
kilka plastr贸w 偶贸艂tego sera
przyprawy t.j. s贸l, pieprz, bazylia (duuuu偶o),
rurki cannelloni
Mi臋so przyprawiam i jak zwykle odstawiam do nabraniu smaczku. Obrane warzywa 艣cieram na tarce z grubymi oczkami, w mi臋dzyczasie na patelni podgrzewam oliw臋 - i tu zaczyna si臋 ca艂a magia, gdy偶 rozchodz膮cy si臋 po domu aromat pobudza apetyt. Podsma偶am delikatnie wszystkie warzywka, tak aby tylko troszk臋 nabra艂y rumie艅c贸w i delikatnie zmi臋k艂y.
Nie wiem jak Wy ale swoje rureczki wrzucam na 10 minut do osolonego wrz膮tku (dla nabrania plastyczno艣ci) a nast臋pnie je hartuj臋.
Podsma偶one i wystudzone warzywa, wraz z oliw膮 dodaj臋 do mi臋sa i bardzo dok艂adnie mieszam. Ponownie przyprawiam ca艂o艣膰 do smaku.
Tak powsta艂膮 mas臋, pakuj臋 w moje rureczki i uk艂adam, w wysmarowanym oliw膮, naczyniu 偶aroodpornym.
Na tak u艂o偶one rureczki rozk艂adam plastry sera 偶贸艂tego. Dlaczego tak? Bo szybciej i pro艣ciej 馃榿
Poniewa偶 z regu艂y nie wykorzystuj臋 ca艂ej mieszanki mi臋sa i warzyw, wrzucam je ponownie na rozgrzan膮 oliw臋 i podsma偶am, dodaj臋 kilka suszonych pomidork贸w. Po podsma偶eniu podlewam delikatnie wod膮, dodaj臋 odrobin臋 koncentratu i tak powsta艂膮 mikstur臋 nak艂adam na ser.
Teraz nie pozosta艂o nam ju偶 nic innego, jak wsadzi膰 danie do piekarnika na 45minut w 200st.
W mi臋dzyczasie przygotowuj臋 dodatkowy sos do polania. Na rozgrzan膮 oliw臋 wrzucam drobno posiekany czosnek, cebulk臋 i odrobin臋 mielonego mi臋ska. Podsma偶am, podlewam wod膮 i dodaj臋 koncentrat pomidorowy, bazyli臋, oregano i doprawiam do smaku.
A oto co wysz艂o z mojego piekarnika 馃挋
Smacznego 馃挋馃挏馃挌
Powiem Wam, 偶e dzi臋ki oliwie moje danie nabra艂o cudownego, innego ni偶 zawsze aromatu i smaku.
Z pewno艣ci膮 oliwa z Taygetos Virgin zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Jako艣膰 gwarantowana przez producenta, kt贸ry by艂 obecny na ka偶dym etapie produkcji, zdrowego i bogatego w witaminy t艂uszczu - od zbioru po wyt艂aczanie - i to dos艂ownie, gdy偶 w艂a艣ciciele sami opiekuj膮 si臋 gajem oliwno - figowym, dogl膮daj膮 i piel臋gnuj膮 drzewek, dbaj膮 o czasowo艣膰 zbior贸w.
Sami susz膮 figi, sami robi膮 oliwki w s艂oiczkach, bez konserwant贸w, jedynie z promykami greckiego s艂o艅ca i ogromn膮 dawk膮 mi艂o艣ci.
Zam贸wienia mo偶na kierowa膰 na E-mail : taygetos.virgin@gmail.com
Polecam jak najbardziej, zar贸wno produkt jak i stronk臋, na kt贸rej mo偶ecie znale藕膰 wiele porad, przepis贸w i ciekawostek 馃構
O mniaaaaaaaaaaaaaaaaaam :D Co Ty mi zrobi艂a艣 na wiecz贸r :D
OdpowiedzUsu艅Wybacz :D Zapomnia艂am, 偶e mia艂am tylko rano post wrzuca膰 :D
Usu艅